De afgelopen maanden ben ik dwars door Nederland gereden op zoek naar de mooiste vogelhutten van ons land. Tijdens deze tocht heb ik foto's kunnen maken van soorten die ik anders nooit zo mooi voor de lens had kunnen krijgen. Er is een wereld voor mij open gegaan al moet ik er ook nog behoorlijk aan wennen.
Openbare hutten
In Nederland zijn er tal van vogelhutten die je kan bezoeken. Sommige zijn privaat maar er zijn ook veel openbare hutten. Deze openbare hutten zijn vaak neergezet door de natuurorganisaties die het gebied beheren. Een voorbeeld van een gebied waar je veel openbare vogelhutten kan bezoeken is de Oostvaardersplassen. Dit uitgestrekte gebied kent meer dan 10 verschillende vogelhutten die uitzicht bieden op kale vlaktes, rietkragen, grote plassen en de verschillende habitatten die het gebied rijk is. Het fijne van een bezoek aan een gebied met openbare hutten is dat je er niets voor hoeft te betalen en dat je kan gaan en staan waar en wanneer je wilt. Voor een actief persoon als mijzelf heerlijk omdat ik na 30 minuten kan besluiten om mijn tocht weer te vervolgen. Nadeel van deze hutten is dat er veel menselijke activiteit is en dat schuwere vogel- en diersoorten zich minder snel laten zien. Daarbij zijn het vaak hutten die ontworpen zijn als uitzichtpunt en dus minder geschikt als daadwerkelijk fotografie locatie.
Private hutten
Naast de openbare hutten zijn er in Nederland steeds meer private hutten. Dit zijn hutten die onder toezicht zijn van een persoon/organisatie en die je voor een dagdeel of gehele dag kan gebruiken tegen betaling. De persoon/organisatie van wie de hut is zorgt ervoor dat de hut in een nette staat blijft en dat de setting (hetgeen waar je op uit kijkt vanuit de hut) voldoet aan de eisen van de fotografen. Private hutten liggen daarbij vaak in een gebied waar andere mensen niet of nauwelijks in de buurt kunnen komen. Deze oase van rust zorgt ervoor dat schuwe vogels en dieren zich eerder laten zien. Zo heb ik al meerdere vogelsoorten kunnen vastleggen die ik ervoor nog nooit voor de lens heb kunnen krijgen. Een ander voordeel is dat de hutten helemaal zijn ingericht voor de fotograaf. Vaak zijn er statieven, schommelkoppen aanwezig en fotografeer je op ooghoogte van de vogels. Dit zorgt voor fantastisch beeldmateriaal. Een nadeel is echter dat je veel stil zit in de hut en dus echt wel een portie spierpijn kan verwachten na een bezoek aan één van deze hutten. Daarnaast zijn er vaak meerdere voederplekken rondom de hut wat het wilde aspect toch enigszins wegneemt van de ervaring. Veel van de vogels en dieren weten namelijk dat ze hier een makkelijke maaltijd kunnen scoren. Houdt er daarnaast rekening mee dat je niet onvoorbereid naar een private hut kan. Iedere hut heeft een eigen handleiding en checklist die afgewerkt dient te worden bij aankomst en vertrek.
Comments